10 yaşından itibaren çocuklara, düzenli namaz kılma alışkanlığı kazanıncaya kadar, usanmadan vakit girdiğinde namaz kılması gerektiği hatırlatılmalıdır. Çünkü bu yaş çocukları oyuna dalabilir, derslerine dalabilir, televizyona dalabilir. Onu meşgul eden şeylerden dolayı namazını unutabilir. Düzenli namaz kılma alışkanlığı kazanıncaya kadar ona namaz vakitleri girdiğinde namaz kılması gerektiği hatırlatılmalıdır. Bunun için en uygun kişi evin büyüğü olan babadır.
Babanın bulunmadığı veya meşgul olduğu zamanlarda anne veya bir başkası onun namaza uyarılması için görevlendirilmeli; kendisinin yokluğunda da kılması sağlanmalıdır.
İbn Mesud (r.a.) şöyle dediği rivayet olunmuştur." Çocuklarınızı namaza devam etme konusunda yetiştirin, hayra alıştırın. Zira şüphesiz hayır alışkanlık yapar."
Konuyla ilgili yapılan ankette hatırlatmadan kılma oranı ile hatırlatarak kılma oranları arasında ciddi farklar olduğu tespit edilmiştir. Yapacağınız bu hatırlatmalarda kullanacağınız cümleler sevdirici olmalıdır. İtici, kızdırıcı, bıktırıcı ve nefret ettirici cümleler kullanılmamalıdır. Çocuğumuz hangi hitaptan hoşlanıyorsa o hitap şekli tercih edilmelidir.
Hitap cümlelerine örnekler;
- Namaz vakti girdi, ezan okundu tatlım.
- Namazı kıldın mı canım?
- Bak, namazı unutacaksın, hemen kılıver.
- Sevgili yavrum, namaz vakti çıkmadan namazı kılıver.
- Haydi tatlım. Namaz çok gecikti, namaz böyle gecikmeleri sevmez.